<i>"The Name of Our Country is América" - Simon Bolivar</i> The Narco News Bulletin<br><small>Reporting on the War on Drugs and Democracy from Latin America
 English | Español | Portugués | Italiano | Français | Deutsch | Nederlands August 15, 2018 | Issue #45


Making Cable News
Obsolete Since 2010


Set Color: blackwhiteabout colors

Print This Page
Commenti

Search Narco News:

Narco News Issue #44
Complete Archives

Narco News is supported by The Fund for Authentic Journalism


Follow Narco_News on Twitter

Sign up for free email alerts list: English

Lista de alertas gratis:
Español


Contact:

Publisher:
Al Giordano


Opening Statement, April 18, 2000
¡Bienvenidos en Español!
Bem Vindos em Português!

Editorial Policy and Disclosures

Narco News is supported by:
The Fund for Authentic Journalism

Site Design: Dan Feder

All contents, unless otherwise noted, © 2000-2011 Al Giordano

The trademarks "Narco News," "The Narco News Bulletin," "School of Authentic Journalism," "Narco News TV" and NNTV © 2000-2011 Al Giordano

XML RSS 1.0

Marcos: “We zullen komen en bij jullie blijven zonder wapens, enkel met onze woorden”

Zapatisten-commandantes komen aan aan de grens Mexico-US


Door Brenda Norrell
Speciaal voor de Narco News Bulletin

18. april 2007

MAGDALENA DE KINO, Sonora, Mexico, 11 April – Subcomandante Marcos en de 10 commandanten kwamen op hun weg naar het Cucapá (Cocapah) Vredeskamp aan in de staat Sonora en werden verwelkomd door O’odham en vrienden.


O’odham Elena Garcia groet Marcos en de commandanten
Photo D.R. 2007 Brenda Norrell
Marcos deelde mee dat hij hier binnen de twee weken zal terugkomen om de plannen mee te delen voor de Intercontinentale Inheemse Conferentie dat gepland is voor de herfst van 2007.

Marcos hoopt dat de Intercontinentale bijeenkomst “alle harten zal bereiken en de zielen zal herstellen.”

“Als de inheemse volkeren van verschillende regios zullen samenkomen, zullen ze beseffen dat geld niets betekent in vergelijking met de waarden van de inheemse volkeren.”, vertelde Marcos tijdens een interview in het Spaans en in het Engels.

De Zapatistendelegatie was op weg naar het Cucapa Vredeskamp in Baja Californié, in de Cucapá gemeenschap van El Mayor, op 40 miles ten zuiden van Mexicali, dichtbij de grens Arizona/Californie. Het kamp ving aan begin maart, het begin van het vissersseizoen, en gaat door tot mei.

De delegatie telt vier vrouwen en zes mannen : Commandantes Kelly, Susana, Yolanda en Dalia en de Commandanten Tacho, David, Eduardo, Guillermo, Emiliano en Masho.

Marcos zei dat de Cucapavolkeren in dit gebied leven sinds 9000 jaren en er al vissen van voor Spanje, de VS of Mexico bestonden.

“Ze dragen zorg voor het land, de lucht, het water, de bomen, de natuurlijke wereld.”

“We zijn de wakers”

Marcos meende dat de regering van Mexico onterecht de Cucapas veroordelen voor de vernietiging van de natuur. Tegelijkertijd beweert het Mexicaanse leger het drugverkeer aan banden te leggen.

“Het Mexicaanse leger is niet aan het vechten tegen de drugbaronnen, ze vechten tegen de inheemse volkeren.”

“Wat de Cucapas doen is iest dat ze al 9000 jaar doen. De Cucapas en andere Inheemse volkeren organiseerden dit kamp ter verdediging van de natuur zodat ze kunnen vissen zonder gearresteerd of gevangengenomen te worden.”, zei Marcos.

Marcos bezocht de Indianengroepen tijdens de Andere Campagne in de herfst van 2006. De naburige Quilihua-vrouwen sloten toen een pact om geen kinderen meer te baren. Uitsterven leek hen makkelijker dan vechten om te overleven in de huidige omstandigheden waarin hen een visverbod werd opgelegd.

“We zegden dat we zouden komen en bij jullie blijven, zonder wapens, enkel met onze woorden”, vertelde Marcos tijdens een interview op zondag.

Marcos spoorde de Amerikaanse Indianen uit de VS aan om zich te verenigen met de Zapatisten in hun strijd voor Inheemse rechten.

Marcos zei dat de Indiaanse volkeren hier al waren lang voor de komst van politiekers en zakenlui. “Wij, Indianen, leefden hier op dit land. De mensen van het geld kwamen en met hen drugs, prostitutie en allerlei ziektes,” zei Marcos in het Engels.

Marcos deelde ook mee dat de wereld niet heeft gereageerd op het lijden van de Inheemse Volkeren.
“De Verenigde Naties hebben geen oor voor hun pijn”, zei Marcos tijdens een interview. “Het is een schande.”

Marcos wees op het feit dat de Tohono O’odham volkeren aan beide kanten van de internationale grens leven, in Sonora (Mexico) en in Arizona (VS).

“Maar het gaat om hetzelfde volk. Als de O’odham uit Mexico en de O’odham uit de VS samenkomen, kunnen ze een kracht vormen dat veel sterker is dan geld.”

Marcos meende ook dat zelfs als een Indiaan over geld bezit, de mensen blijven denken : “Een Indiaan is een Indiaan.”

“Ze zeggen dat ze van ons houden, het is niet waar. Ze kunnen niet van ons houden omwille van onze huidskleur.”


Marcos and Comandantes in Magdalena, Sonora
Photo D.R. 2007 Brenda Norrell
Marcos deed een oproep aan de Inheemse Volkeren hun taak als Wakers van de Aarde op te nemen . “Alles wat leeft wordt gedood. We moeten ons verenigen om de aarde te redden. De goden gaven ons deze missie. We moeten samen zorg dragen voor de aarde, maar elk met respect voor onze onderlinge verschillendheid, Yaqui, Mayo Tzetzal. Elk volk heeft zijn eigen identiteit, afhankelijk van zijn cultuur.”

“De mensen van het geld vinden ons barbaars maar onze volkeren zijn volkeren van de vrede. Wij vechten enkel wanneer ze ons aanvallen. De regeringen vinden ons mislukkelingen maar ze moeten inzien dat wij de Wakers zijn van dit land.”

In de staat van Sonora, ten zuiden van de Arizona-grens, werden de Zapatisten gegroet door de O’odham van Mexico: Lt. Gov. Jose Garcia, zijn vrouw Maria en zijn moeder Elena Garcia. De delegatie verbleef in het ecotoeristisch centrum Rancho el Penasco, ten zuiden van Magdalena, waar de Andere Campagne ook in oktober te gast was tijdens de luistersessie met O’odham. Tijdens hun verblijf konden de Zapatisten rusten en genieten van kip met mole, tepary-bonen en gedroogd rundsvlees.

De delegatie werd gevolgd door de Mexicaanse undercover politie. Aanvankelijk stond er één wagen uit Sinaloa geparkeerd aan de ingang van het centrum, maar het aantal nam toe tot zes voertuigen, waaronder één lokaal politiewagen. Vier undercovervoertuigen volgden de delegatie toen zij vertrokken naar de Cucapa in de staat van Baja Californie. Aanvallen op de Zapatisten door paramilitaire strijdkrachten namen toe in Chiapas, waar ondernemingen proberen het land en de natuurlijke rijkdommen in te palmen.

Marcos nodigde het publiek uit voor een samenkomst in Rancho el Penasco, Casa de Ecoturismo, 11 kilometers ten zuiden van Magdalena op de autoweg naar Hermosillo, op zondag 22 april 2007 voor de kennisgeving over de Intercontinentale bijeenkomst die in de herfst van 2007 zal doorgaan in het Noordwesten van Mexico. Magdalena bevindt zich op anderhalf uur rijden vanuit Nogales, Arizona.

Je kan News reporter Brenda Norrell bereiken op brendanorrell@gmail.com.

Share |

Click here for more from The Other Journalism with the Other Campaign

Read this article in English
Lea Ud. el Artículo en Español
Legga questo articolo in italiano

Discussion of this article from The Narcosphere


Enter the NarcoSphere for comments on this article
Narco News is funded by your contributions to The Fund for Authentic Journalism.  Please make journalism like this possible by going to The Fund's web site and making a contribution today.


- The Fund for Authentic Journalism

For more Narco News, click here.

The Narco News Bulletin: Reporting on the Drug War and Democracy from Latin America