<i>"The Name of Our Country is América" - Simon Bolivar</i> The Narco News Bulletin<br><small>Reporting on the War on Drugs and Democracy from Latin America
 English | Español | Portugués | Italiano | Français | Deutsch | Nederlands August 15, 2018 | Issue #43


Making Cable News
Obsolete Since 2010


Set Color: blackwhiteabout colors

Print This Page
Commenti

Search Narco News:

Narco News Issue #42
Complete Archives

Narco News is supported by The Fund for Authentic Journalism


Follow Narco_News on Twitter

Sign up for free email alerts list: English

Lista de alertas gratis:
Español


Contact:

Publisher:
Al Giordano


Opening Statement, April 18, 2000
¡Bienvenidos en Español!
Bem Vindos em Português!

Editorial Policy and Disclosures

Narco News is supported by:
The Fund for Authentic Journalism

Site Design: Dan Feder

All contents, unless otherwise noted, © 2000-2011 Al Giordano

The trademarks "Narco News," "The Narco News Bulletin," "School of Authentic Journalism," "Narco News TV" and NNTV © 2000-2011 Al Giordano

XML RSS 1.0

Ander Mexico-Stad, de schimmen van Tlatelolco 1968 gaan de verdediging aan van Atenco en Oaxaca


Door Simon Fitzgerald
“De Andere Journalistiek” samen met “De Andere Campagne” in Mexico-stad

4. oktober 2006

Maandagochtend 2 oktober… Naar jaarlijkse gewoonte herdenken de inwoners van de stad en duizenden studenten uit humaniora, hogescholen en universiteiten, het drama van 1968 waarbij tientallen protesterende studenten en voorbijgangers het leven verloren door het gewelddadig optreden van militairen. De mars legde een lange weg af van Tlatelolco, waar Azteekse ruines, een Spaans koloniale kathedraal en moderne flatgebouwen “harmonieus” het Plein van de Drie Culturen delen, tot de Zócalo, het centrale plein in Mexico-stad. Dit jaar was de mars een echte protestmars die voortdurend verwees naar de actuele gebeurtenissen in Mexico. De studentenmars werd voorafgegaan door de overlevenden van verschillende studentenbewegingen uit de jaren 60 en 70 en door familieleden van vermoorde of verdwenen slachtoffers van de zogenaamde “Vuile Oorlog” uit die tijd.


Conference in Pantitlán
Photo: D.R. 2006 Erwin Slim
Leden en aanhangers van het “Front van het Volk in Verdediging van Land” in Atenco en van de Algemene Volksvergadering van de Volkeren van Oaxaca (APPO), plaatsten de bloederige repressie van ´68 in het daglicht van de actuele Mexicaanse realiteit. De spandoeken, slogans, graffiti en het gezang van andere verenigingen richtten de aandacht van de toeschouwers en de media eveneens naar Atenco en Oaxaca.

Bijeenkomst van de Andere Campagne in Pantitlán

Het is dan ook heel waarschijnlijk dat de geest van de Oaxaca beweging –en ook die van Atenco- de reis van de Andere Campagne door het noorden zal blijven volgen. Net zoals de mars van Oaxaca-stad tot Mexico-stad van de leraars en APPO-vertegenwoordigers, banden smeedt met de lokale bevolking langs de verschillende plaatsen van hun route, zal de Andere Campagne de kwesties van Oaxaca en Atenco meedragen tijdens de 60 stopplaatsen tussen Nayarit, Tijuana, Juarez, Monterey en Mexico-Stad. Een mogelijke repressie tegen de bevolking van Oaxaca, zou dan niet alleen een reactie uitlokken in Oaxaca, maar in het hele land.

De bezorgdheid omtrent de situatie in Oaxaca was ook overduidelijk tijdens de bijeenkomst van de Andere Campagne afgelopen zondag in Pantitlán, een volkswijk van Mexico-stad. Dit ondanks het feit dat de vrijlating van de politiek gevangenen dé centrale eis blijft van de Zapatisten. Tijdens de bijeenkomst maakte één van de sprekers, een lid van de populaire Volksvergadering van Hidalgo, de opmerking dat vele Oaxaca-inwoners die normaal gesproken deel gingen nemen aan de gira van de Andere Campagne, nu de barricades bewaken aan de ingangswegen van Oaxaca.

Alle sprekers, leiders van verschillende politieke organisaties en Subcomandante Marcos (als vertegenwoordiger van de 7 commandanten van de rebellenbeweging EZLN), verwijzen naar de kritieke situatie in Oaxaca. De bevolking heeft hier het recht van autonomie in handen genomen en moet daarom vechten tegen de dreiging van een latente repressie.

De onrust in Oaxaca groeit dan ook met de dag. De federale overheid is onduidelijke plannen aan het smeden voor een “pacifistische invasie” in Oaxaca. De leider van het lerarensyndicaat en de APPO die het ontslag eisen van de gouverneur Ulises Ruiz Ortiz, is inmiddels gearresteerd. Gewapende extremistische groeperingen bombardeerden 3 banken… het Forum voor Bestuurbaarheid, Vrede en Ontwikkeling van Oaxaca, georganiseerd door staatssecretaris Carlos Abascal, is mislukt. Militaire vliegtuigen nemen verkenningsfoto’s over de stad en intimideren op deze manier de lokale bevolking, …

Verschillende deelnemers vertrokken na de conferentie richting Santiaguito in de staat van Mexico waar 27 van de politiek gevangen van Atenco nog steeds achter slot en grendel zitten.

Overlevenden

De belangrijkste oproep van de overlevenden tijdens de mars van maandag 2 oktober, was die om de slachtoffers te herinneren en om gerechtigheid te eisen door de verantwoordelijken van het drama te vervolgen. Uit de gesprekken met ex-studenten van ´68 kwam steeds de vergelijking met het hedendaagse Mexico van Fox naar boven: eigenlijk is er sindsdien niets veranderd.

Een vrouw, wiens vader getuige was van hoe een tank over een tienjarig kind reed, zei ons: “De studenten van toen hebben hun rechten verloren…maar wie bekommert zich om de kinderen die vandaag in de straten van Mexico leven? Waar zijn hun rechten? Er verandert niets. “We worden nog steeds bij de keel gegrepen en dit terwijl drie of vier zogenaamde bestuurspersonen helemaal niets oplossen. Ze zijn enkel uit op macht en geld.”

De menigte schreeuwt om de vrijlating van alle politiek gevangenen en voor de waarheid omtrent de verdwijningen van zoveel andere gevangenen. De historische Zapata-eis krijgt vandaag een actuele weerklank in de strijd rond de vrijlating van de Atenco-gevangenen. Die vergelijking werd ook in beeld gebracht door graffiti-illustraties waarin president Vicente Fox zegt: “Welk bloedbad?” Terwijl de druppels Atenco-bloed van zijn zwaard sijpelen.

De deelnemers aan de mars van maandag uit Atenco bekrachtigden hun eisen door met hun machetes op de grond te slaan en in koor“vrijheid voor de gevangenen” en “land, vrijheid en gerechtigheid” te scanderen. De T-shirts met de foto van Alexis Benhurnea, de dertienjarige jongen die door politiekogels om het leven kwam, deelden het scenario met houten “druipende handen” draagborden waarop foto’s van de gedode en verdwenen slachtoffers van ´68 stonden.

2 oktober, 4 mei, 14 juni…. “We vergeten, noch vergeven”

14 juni was een ander datum die weerklonk onder de manifestanten… Die dag namelijk probeerde de gouverneur van Oaxaca, Ulises Ruiz Ortiz, de kampplaats van de stakende leerkrachten te vernielen.

Sinds die dag, vertelt een APPO-lid, terwijl ze haar tranen probeert te bedwingen, is “Oaxaca aan een psychologische oorlogsangst overgeleverd. Elke dag voelen we een wapen op ons hoofd gericht. Moeders hebben kinderen verloren door het gewelddadig antwoord dat de overheid van Fox geeft op onze vreedzame strijd. Dit is het begin van een nieuwe oorlog, een oorlog van de overheid tegen het volk, net als in ´68 en dat is nu net wat we willen vermijden.” De link tussen de hedendaagse beweging in Oaxaca en die van 1968 gaat echte veel verder dan het gemeenschappelijke gevoel van in onderdrukking te leven.

Omar Sierra Paredes, een overlevende van ´68, vertelde hoe hij -als een eerstejaars leerkracht die vocht tegen de oplegging “imposition” van niet-verkozen vakbondsleiders- betrokken raakte in de beweging van toen. Vele jaren later creëerden leerkrachtverenigingen alternatieve syndicaten die zich afscheidden van de corrupte syndicale overheidsleiders –de zogenaamde charros-. De leerkrachten van Oaxaca van deze alternatieve arbeidsvereniging vormden de drijfkracht achter een grootschalige mobilisatie die verschillende belangengroepen verenigt in de strijd tegen de gehate (door fraude aan de macht gekomen) PRI-gouverneur van Oaxaca.

Afwachten wat de nabije toekomst brengt

Verschillende slogans op spandoeken weerspiegelden ook voorspellingen van wat de manifestanten denken dat er binnenkort zal gebeuren in Oaxaca: een nog grootschaliger repressie na de eigenlijke repressie van 14 juni. Sinds vorige week laten zowel de staatsoverheid als de federale overheid aan de media doorsijpelen dat ze een grootschalige militaire- en politieoperatie plannen.

Een APPO-lid waarschuwde: “We verwachten een nieuwe repressie, maar wij niet alleen”. Deze waarschuwing werd door vele manifestanten gedeeld. Deze manifestanten willen namelijk de overheid duidelijk maken dat het volk van Atenco, Oaxaca en waar ook in Mexico, niet alleen staat en dat vele Mexicanen bereid zijn om deze mensen te beschermen tegen een tweede “1968”.

Een andere waarschuwing is gericht aan het adres van aantredend president Felipe Calderón, door velen beschouwd als “opgelegd” na de frauduleuze verkiezingen van 2 juli. Naarmate de mars de Zócalo naderde en de hevige regen sommige manifestanten naar schuilplaatsen lokte, klonken de stemmen steeds luider door de microfoon van de Appo-aanhangers. Het “Ullyses is al gevallen” alterneerde met “Felipe zal vallen”. Of dit al dan niet het geval zal zijn, zullen we pas weten wanneer onze gira met de Andere Campagne eindigt in Mexico-stad op 30 november, een dag voordat Felipe Calderón officieel de macht als president opneemt.

Vertaling aan het Nederlands door Murielle Coppin

Share |

Click here for more from The Other Journalism with the Other Campaign

Read this article in English
Lea Ud. el Artículo en Español

Discussion of this article from The Narcosphere


Enter the NarcoSphere for comments on this article
Narco News is funded by your contributions to The Fund for Authentic Journalism.  Please make journalism like this possible by going to The Fund's web site and making a contribution today.


- The Fund for Authentic Journalism

For more Narco News, click here.

The Narco News Bulletin: Reporting on the Drug War and Democracy from Latin America