<i>"The Name of Our Country is América" - Simon Bolivar</i> The Narco News Bulletin<br><small>Reporting on the War on Drugs and Democracy from Latin America
 English | Español | Portugués | Italiano | Français | Deutsch | Nederlands August 15, 2018 | Issue #43


Making Cable News
Obsolete Since 2010


Set Color: blackwhiteabout colors

Print This Page
Commenti

Search Narco News:

Narco News Issue #42
Complete Archives

Narco News is supported by The Fund for Authentic Journalism


Follow Narco_News on Twitter

Sign up for free email alerts list: English

Lista de alertas gratis:
Español


Contact:

Publisher:
Al Giordano


Opening Statement, April 18, 2000
¡Bienvenidos en Español!
Bem Vindos em Português!

Editorial Policy and Disclosures

Narco News is supported by:
The Fund for Authentic Journalism

Site Design: Dan Feder

All contents, unless otherwise noted, © 2000-2011 Al Giordano

The trademarks "Narco News," "The Narco News Bulletin," "School of Authentic Journalism," "Narco News TV" and NNTV © 2000-2011 Al Giordano

XML RSS 1.0

Marcos : “Oaxaca is niet enkel een noodgeval, het is ook een te volgen voorbeeld.”

Delegado Zero (Afgevaardigde Nul) stelt de zeven Zapatisten-commandanten van de Andere Campagne voor in Mexico-Stad.


Door Al Giordano
De Andere Journalistiek met de Andere Campagne in Mexico-City

2. oktober 2006

MEXICO-STAD, ZONDAG 1 OKTOBER 2006: De tweeduizend organisatoren van de Andere Campagne kwamen vandaag bijeen in Pantitlán (een volksbuurt van Mexico-stad) tijdens een conferentie om de “de nationale situatie” te analyseren. Deze heuse taak werd bemoeilijkt door de helikoptervluchten die het Mexicaanse leger uitvoerde om een oogje in het zeil te houden in de stad Oaxaca, op 6 uur ten zuiden van Mexico-stad. De participatie van het federaal leger verhoogt de mogelijkheid op een militaire interventie tegen de burgers die volgens wet door het leger horen beschermd te worden.


Zapatista comandantes in Pantitlan
Photo: D.R. 2006 Simon Fitz
De eerste twee compañeros die het woord namen, kwamen net van Oaxaca, de staat waar op 14 juni een gewelddadige confrontatie plaatsvond tussen de politie en de stakende leerkrachten, die bijgestaan werden in hun verzet door verschillende jongeren, autochtonen, arbeiders- en politieke organisaties, alsook door aanhangers van de Andere Campagne. De strijd werd gewonnen door de ongewapende burgers. Sindsdien houdt de Populaire Volksvergadering van de Volkeren van Oaxaca de controle over de hoofdstad van Oaxaca en bereikt ze ook gaandeweg andere gemeentes van de staat.

“We zijn er van overtuigd dat er veel agressie zal zijn tegenover ons. We zijn vóór vrede en ongewapend, maar we zullen ons verdedigen met al wat we hebben.”, verwoordde Alberto Juan Castillo in Union Hidalgo, de stad waar hij woont gelegen inTehuantepec (beter bekend onder de Zapoteekse naam Macha).

Castillo vertelde hoe de inwoners van Oaxaca-stad samen met andere steden en naburige dorpen, elke nacht barricades opzetten om een aanval van de federale troepen tegen de bezetting van Oaxaca te verhinderen. Tijdens de dag werden de barricades opgeheven, maar desondanks zijn de inwoners voorbereid en klaar om in verdediging te gaan tegen eender welke aanvallende macht. “We denken trouwens dat ze ook in andere regio’s zullen binnenvallen. Tanks van het leger zijn binnengedrongen in de regio van de Sierra. We vragen jullie oplettend te zijn en ons op de hoogte te houden.”

De situatie in Oaxaca was een steeds terugkerend thema tijdens de bijeenkomst. “De arbeiders van Oaxaca zijn in opstand getreden” zegde Sergio Almaguer Cosío, secretaris-generaal van de Mexicaanse Communistische Partij. “De leerkrachten zijn in staking. De volksorganisaties, vertegenwoordigd in de APPO (Asamblea Popular de los Pueblos de Oaxaca), vechten tegen de politiehoofden en tegen de regering en vragen de terugtrekking van gouverneur Ulises Ruiz. De politie zegt bereid te zijn tussen te komen op bevel van Vicente Fox. De legislatoren van de politieke partijen PRI, PAN en PRD vragen met aandrang een interventie van de federale troepen om hun gouverneur aan de macht te houden, maar tot nu toe is de politie er niet in geslaagd om het volksverzet in de kiem te smoren en houdt ook de bezetting van het centrum van de stad stand. Een mars van duizenden APPO-aanhangers is onderweg naar Mexico-stad.”


Marcos and Zapatista delegates prepare to leave earlier this weekend
Photo: Irene Sanchez and Chris Alonso
David Gonzáles van de organisatie UNIOS redeneert als volgt “Men zegt dat enkel de staat de monopolie heeft over het al dan niet inzetten van geweld… maar als de gedomineerden rebelleren mogen ze dat niet doen.”

Onder een gigantisch plastiek zeil, dat de participanten van de stekende zon moet beschermen, neemt Marcos het woord en stelt de zeven commandanten voor van het Zapatistisch leger van Nationale Bevrijding: Delegada Una, Comandanta Gabriela, Delegado Dos, Comandante Zebedeo, Delegada Tres, Comandante Miriam (die in Mexico-stad en omgeving zal blijven om verder deel te nemen in de strijd voor de bevrijding van de politiek gevangenen van Atenco). Verder ook Delegada Cuatro, Comandanta Gema, Delegada Cinco, Comandanta Hortensia en haar dochtertje Lupita (Delegada Vijf en één vierde, grapte Marcos), Delegado Seis, Comandante David, Delegado Siete, Comandante Tacho, die na de toer door het centrum van het land terugkeert naar de Zapatisten in Chiapas. (errata : Narco News schreef gisteren dat Hortensia en Lupita mee op toer zouden gaan met Delegado Zero. Marcos’ woorden vandaag wijzen er echter op dat zij teruggaan naar Chiapas).

De conferentie van vandaag bracht ook “verborgen” informatie aan het licht over de inspanningen om de politiek gevangenen te bevrijden en over het logistieke aspect van de 54-dagen durende gira tot de grens met de VS. Narco News en de Andere Journalistiek krijgen enkele zitjes in de Zapabus om samen met andere journalisten van de alternatieve media en vertegenwoordigers van andere organisaties, Delegado Zero te vergezellen in de lange rit die op zaterdag 7 oktober van start gaat. Uw reporters en filmmakers zullen er zijn. Ze zullen ook verslag uitbrengen van wat voorafgaat aan en van wat volgt op de verschillende bezoeken van de Zapatisten in de verschillende haltplaatsen. Ons nieuwsteam blijft ook de situatie in Oaxaca en in Atenco-DF volgen en verslagen. We zullen ook analyses weergeven van de hedendaagse politieke situatie in Mexico, gezien door de ogen van Marcos en andere politieke organisaties die behoren tot de Andere Campagne. Sommige van deze analyses zullen volledig gepubliceerd worden op de webpagina van Narco News in de komende dagen.

Onder de stralende zon van vandaag scheen het licht van de strijd in Oaxaca toch het hardst tijdens deze kick-off bijeenkomst.

“Oaxaca is niet enkel een noodgeval, het is ook een te volgen voorbeeld.”, zei Marcos

Wordt vervolgd….

Share |

Click here for more from The Other Journalism with the Other Campaign

Read this article in English
Lea Ud. el Artículo en Español
Lisez cet article en français
Legga questo articolo in italiano

Discussion of this article from The Narcosphere


Enter the NarcoSphere for comments on this article
Narco News is funded by your contributions to The Fund for Authentic Journalism.  Please make journalism like this possible by going to The Fund's web site and making a contribution today.


- The Fund for Authentic Journalism

For more Narco News, click here.

The Narco News Bulletin: Reporting on the Drug War and Democracy from Latin America